HSP betekent hoogsensitief en/of hooggevoelig
De woorden ‘hoogsensitief’ en ‘hooggevoelig’ worden meestal door elkaar gebruikt. Het zijn allebei vertalingen van het Engelse ‘highsensitive’. Dat woord is afgeleid van ‘senses’. Dat betekent zowel gevoel, verstand als zintuigen. Een erg ruim begrip dus. Ik zie verschillende vormen van 'highsensitive', en dat is ook te zien in het energieveld. Dus ik gebruik de woorden ‘hoogsensitief’ en ‘hooggevoelig’ voor twee verschillende dingen.
Hoogsensitiviteit is een aangeboren verhoogde sensitiviteit van het bewustzijn, de zenuwen en de zintuigen.
Het bewustzijn is sensitiever, daardoor wordt alles bewuster en intenser ervaren. Hoogsensitieve mensen ervaren alles intenser, scherper en bewuster. Er worden meer details en verbanden waargenomen. En emoties worden intenser gevoeld. Omdat er veel meer details worden waargenomen is er ook veel meer rust nodig, om al die indrukken te verwerken. Hoogsensitiviteit is aangeboren.
Hooggevoeligheid is een continu verhoogde alertheid, veroorzaakt door langdurige stress of trauma.
Hooggevoeligheid is niet aangeboren, maar ontstaat door stress en onveiligheid. Door langdurige stress wordt het bewustzijn alert, het raakt uitgeput en overprikkeld, waardoor het gevoel van onveiligheid groter wordt. En daardoor wordt het bewustzijn nóg alerter, nog meer overprikkeld, enz. Met je ‘voelsprieten’ tast je continu de omgeving af. Dát is hooggevoeligheid.
Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid zijn dus niet hetzelfde. En dat zie je ook in het energieveld.
Hoogsensitiviteit is gevoeligheid vanuit de chakra’s. Het bewustzijn en de zintuigen zijn sensitiever dan gemiddeld.
Je bent hoogsensitief als je chakra’s schoon en open zijn. Je bewustzijn en je zintuigen zijn daardoor gevoeliger, dan die van anderen. Daardoor zie, hoor, ruik, proef en voel je meer details en nuances dan anderen. Hoogsensitieve mensen zijn fijngevoeliger en smaakgevoeligeren kunnen dus ook meer genieten van wat ze zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Als je hoogsensitief bent kun je je afstemmen op iets, door je aandacht erop te richten. Dus als je iets niet wilt ervaren, dan richt je je aandacht gewoon op iets anders.
Hooggevoeligheid is gevoeligheid door een te grote aura. Daardoor ben je meer kwetsbaar dan gemiddeld.
Je bent hooggevoelig als je aura gevoeliger is dan die van anderen. De aura is een wolk energie om je heen, die bestaat uit verschillende lagen. Het is de energie die je zelf uitstraalt. Het is je eigen ruimte. De grens van je energieveld zou de grens moeten zijn, tussen jou en de buitenwereld. Als dat energieveld te groot is, vervaagt die grens. Dan voel je de buitenwereld binnen komen. Je hebt last van prikkels zoals onrust, lawaai, ruzie, kou. Je voelt de energie en de emoties van anderen. Die emoties komen binnen in jouw energieveld, en verstoren zo het gevoel van jezelf.
Het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief is dus in het energieveld te zien.
Grote open chakra's met heldere kleuren wijzen op hoogsensitiviteit. Een enorme aura maakt hooggevoelig. Bij een hele grote aura met grote open chakra's is dus sprake van hooggevoeligheid én hoogsensitiviteit. Dat dit in het energieveld zichtbaar is heeft een enorm voordeel: Je kunt de klachten door hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit dus ook oplossen door het energieveld te behandelen. In geval van hooggevoeligheid kun je zélf je energieveld klein houden. Ik leer je graag hoe je dat doet.
Hoogsensitiviteit is een talent, hooggevoeligheid is een verhoogde kwetsbaarheid.
Hoogsensitiviteit hoeft geen probleem te zijn. Hooggevoeligheid is dat wel.
Als je hooggevoelig bent, voel je je kwetsbaar. In allerlei omstandigheden. Op je werk, op feestjes, in het verkeer, in de supermarkt. Overal komen de prikkels in jouw energieveld binnen. Ze brengen je uit balans. En het blijft allemaal in je energieveld hangen. Je zit dan vol energieën, die niet van jou zijn. Eigenlijk voel je je alleen helemaal jezelf, als je alleen thuis bent. Of in de natuur. Mensen die hooggevoelig zijn, zitten vaak in een constante staat van stress. Alles wordt al snel teveel. Je bent uit balans. Je vindt het moeilijk, voor jezelf op te komen. Om nee te zeggen. Je vindt het lastig mee te draaien, in de hektiek van de wereld. En als de stress te lang duurt, ligt een burn-out op de loer. Een beetje kort door de bocht, maar ‘hoogsensitief’ kun je lezen als ‘fijngevoelig’. En ‘hooggevoelig’ lijkt meer op ‘overgevoelig’. Maar overgevoeligheid heeft niets met HSP te maken.
Als je hoogsensitief bent kun je door teveel stress hooggevoelig worden.
Andersom, als je hooggevoelig bent kun je daar iets aan doen. Als je energieveld weer de normale proporties heeft, heb je minder last van hooggevoelig zijn. Je bent dan niet meer zo prikkelgevoelig of steressgevoelig, maar wel weer hoogsensitief.
- Prenatale oorzaken
- Onveilige opvoeding
- Sociale oorzaken
- Trauma
- Gepest worden
- Emotionele uitputting
- Voeding
- Straling
- Incarnatie
- Autisme
- Angst
1: Prenatale oorzaken van hooggevoeligheid.
Toen je nog in de baarmoeder zat, zat je niet alleen in je moeders lichaam, maar ook in haar energieveld. Je was met haar verbonden, emotioneel en energetisch. Misschien had zij last van stress. Of was ze hooggevoelig. Als zij ergens last van had, dan had jij dat ook. Als je moeder zich niet kon ontspannen, dan voelde het voor jou niet veilig. Die onveiligheid veroorzaakt hooggevoeligheid.
- Had je moeder het druk, tijdens de zwangerschap? Maakte ze zich zorgen? Was ze moe? Was je moeder hooggevoelig? Raakte ze overprikkeld door onrust, of door emoties van anderen? Dit voelde jij dan ook. Je voelde je in de baarmoeder al overprikkeld of onveilig. Logisch dat je besloot, dat je altijd alert moet zijn op wat er om je heen gebeurt.
- In de baarmoeder kun je je moeders angsten overnemen. Of trauma’s. Of familiekarma. Je bent dan geboren met energieën in je aura, die niet van jou zijn. Dat kan je behoorlijk storen.
- Al in de baarmoeder hoor je geluiden. Als je moeder tv kijkt, bv een spannende actiefilm met geschreeuw, piepende banden, sirenes, schoten, ontploffingen, enz, dan hoor jij dat ook. Je voelt de emoties van je moeder, en als zij stress heeft voel jij dat ook.
Dat alles kan onveilig voelen. Dus leer je al in de baarmoeder je voelsprieten (aura-gevoeligheid) te gebruiken... op zoek naar rust en veiligheid. Je wordt alert, en dus hooggevoelig.
2: Opvoeding kan een oorzaak zijn van hooggevoeligheid.
Je opvoeding is je voorbereiding op de wereld. Als het in het gezin niet veilig voelde, dan zal het later in de wereld ook altijd onveilig voelen.
Een kind zal super-alert zijn, als het in het gezin niet veilig voelt. Ieder kind heeft aandacht en liefde nodig, om zich goed te kunnen ontwikkelen. Krijg je die niet genoeg, dan voelt dat erg onveilig. Je bent immers totaal afhankelijk van de verzorging en bescherming van je ouders. Als je stress of angst hebt op jonge leeftijd, dan zul je altijd de hele omgeving blijven aftasten. Om te voelen of het wel veilig is. Als je ouders onduidelijk of wispelturig waren bij de opvoeding, dan wist jij als kind niet wat je kon verwachten. Daarom moest je ze continu in de gaten blijven houden. Zo trainde je jezelf om hooggevoelig te zijn.
- Een kind leert heel snel super gevoelig te worden. Bijvoorbeeld als een vader of moeder onredelijke woedeuitbarstingen heeft. Of een alcohol-verslaving. Ook andere problemen van de ouders maken een kind angstig en alert.
- Vaak is de oorzaak van hooggevoeligheid een tekort aan liefde en aandacht in de kindertijd. Hoe minder waardering je als kind krijgt, hoe gevoeliger je wordt voor de waardering of afwijzing van een ander.
- Voelde jij je onbegrepen? Voelde je je een buitenbeentje in het gezin? Er-niet-bij-horen voelt enorm onveilig, omdat je als kind afhankelijk bent van de bescherming van je ouders.
Als de band tussen ouder en kind niet veilig is, zal het kind de ouders blijven scannen. Die gewoonte leer je niet zomaar af, en dat is de oorzaak van je hooggevoeligheid.
3: Sociale oorzaken van hooggevoeligheid
Je kunt je onveilig voelen als je emoties van anderen meevoelt. Of als je die juist niet aanvoelt.
Als je al een klein beetje gevoelig bent, dan kunnen emoties van anderen je raken. Bijvoorbeeld als pappa boos is. Of als oma pijn heeft. Als kinderen je plagen. Of als je oom flauwe grapjes maakt die je niet begrijpt. Als ze je uitlachen, afsnauwen of straffen. Dat raakt je behoorlijk. Dus word je steeds gevoeliger. Je wilt het zien aankomen volgende keer. Je gaat met je energieveld (je voelsprieten) aftasten hoe anderen in hun vel zitten. Om hun gedrag te kunnen voorspellen. Dat aftasten is dan de oorzaak van hooggevoeligheid op latere leeftijd.
- Boosheid, angst en verdriet van anderen voelen onveilig. Jij kunt je pas ontspannen als iedereen rustig en tevreden is. Als iemand onrustig aanvoelt, of boos, dan blijft dat je aandacht trekken. Je wordt er onrustig van, omdat het voor jou onveilig voelt.
- Als je moeder vaak hoofdpijn had, dan heb jij al snel geleerd dat er 'verkeerde momenten' zijn. Dan ga je haar aftasten. Je wilt weten of ze nú hoofdpijn heeft, voordat je om een koekje vraagt. Je wilt lief voor haar zijn. Dan moet je wel gaan pleasen. Of je wordt onzichtbaar. Je maakt je moeder belangrijker dan jezelf. En zo word je steeds gevoeliger.
- Als je zelf een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebt, dan begrijp je niet waarom mensen pesten, liegen, bedriegen enz. Juist omdat je het niet begrijpt voelt het onveilig.
Als je het gevoel hebt dat je het niet begrijpt, of dat je niet begrepen wordt, dan ga je je voelsprieten ontwikkelen. Daarmee maak je jezelf hoogvoelig.
4: Trauma als oorzaak van hooggevoeligheid.
Een trauma is een lichamelijke of psychische beschadiging. Alles wat traumatisch is, geeft stress en onveiligheid.
Een trauma kan van alles zijn; je been breken, brand, gepest zijn of een ouder verloren hebben. Maar vooral ook als je bent gekleineerd, bekritiseerd, misbruikt of mishandeld.
- Alles wat het zelfbeeld van een kind beschadigt, is een reden om hooggevoelig te worden. Omdat je het steeds weer verwacht.
- Angst is stress! Niets voelt meer veilig. Je bent de hele dag alert. Constante stress dus. Je moet alles in de gaten houden. Want overal loert gevaar. Zo train je jezelf om steeds meer te voelen.
5: Een andere oorzaak van hooggevoeligheid is: Gepest worden
Als je gepest wordt, voel je je niet veilig. Je leeft in angst en stress. Je bent continu alert. Als je andere kinderen ziet, wil je weten of ze iets gaan doen. Je verwacht elk moment een aanval. Dus je wilt weten wat anderen denken. Je durft niet meer jezelf te zijn, je wilt onzichtbaar zijn. Dan ga je iedereen in de gaten houden. Je verwacht van iedereen kritiek. Je traint jezelf om hooggevoelig te zijn. Als volwassenen dan zeggen, dat je iets moet doen (weerbaar zijn), of laten (trek het je maar niet aan), dan voelt het alsof het je eigen schuld is dat je gepest wordt. Dan voel je je heel erg alleen. Dat maakt je nog gevoeliger.
- Die angst gaat niet meer uit je lijf*. Ook als je volwassen bent, scan je iedereen om te voelen of ze je wel accepteren.
- Bij kritiek sta je direct weer in de angst-modus.
- Als je in de schijnwerpers staat, voel je je een doelwit. Je wilt nog steeds onzichtbaar zijn.
- De hooggevoeligheid houdt de angst in stand, en de angst houdt de hooggevoeligheid in stand.
*Hier is wel iets aan te doen: Ben je vroeger gepest? Hoe krijg je de angst weer uit je lijf?
6: Emotionele uitputting kan hooggevoeligheid veroorzaken.
Je kunt emotioneel uitgeput raken, als je in een langdurige heftige situatie zit, die je het gevoel geeft dat je op het randje zit van afknappen. Je weet dat je rust nodig hebt, maar je zit er nog middenin en je moet gewoon verder. Emotionele uitputting geeft zo'n enorm stress-gevoel, dat het hooggevoeligheid kan veroorzaken. Bijvoorbeeld emotionele uitputting door een heftige scheiding. Zo lang je nog in dat proces zit, weet je dat je stress hebt, en dat je je rot voelt. Maar als het allemaal achter de rug is, dan voel je dat het je veranderd heeft. Je ben sneller uit balans, sneller emotioneel, je kunt niet goed meer tegen stress. Emotionele uitputting kan optreden door een probleem, dat niet oplosbaar lijkt.
- Als je een diagnose krijgt waardoor je de dood onder ogen moet zien
- Als je partner een ziekte heeft, en je ziet hem aftakelen
- Als je moeder dement wordt, en van jou afhankelijk is, enz.
- Een burn-out versterkt hooggevoeligheid. Mensen die een burn-out krijgen waren al hooggevoelig, maar na de burn-out is de hooggevoeligheid ernstiger.
7: Hooggevoeligheid kan veroorzaakt worden door het vermijden van voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent.
Hooggevoeligheid kan beginnen in de darmen of in het maagchakra. Veel hooggevoelige kinderen hebben het maagchakra te ver open staan. Daardoor hebben zij snel last van buikpijn. Maar ook van emotionele overprikkeling.
Voeding doet iets met je. Sommige dingen liggen zwaar op de maag. Van sommige dingen krijg je energie. Van andere dingen word je duf. Iedereen kent het gevoel na een veel te zware kerstmaaltijd. Voor de meeste mensen is dat geen probleem. Maar als je van alles voelt in je lijf, dan kan dat heel naar voelen. En dus onveilig. Dan word je er steeds gevoeliger voor. Wat niet goed voelt, wil je vermijden. Maar als je al die voedingsmiddelen laat staan waar je last van hebt, dan word je óók steeds gevoeliger. Als je gezonder eet, dan went je lichaam daaraan. Je energie wordt zuiverder. Je gaat daardoor steeds heftiger reageren op onzuivere voeding. Als je lichaamsenergie zuiverder wordt, word je ook gevoeliger voor andere prikkels: emoties, lawaai, drukte enz!
- Heb je last van gejaagdheid, zweten of slapeloosheid door koffie? Die effecten zullen steeds sterker worden, omdat jij er gevoeliger voor wordt.
- Drink je geen koffie meer omdat je er zo onrustig van wordt? Je lichaam wordt dan gevoeliger. Daardoor kun je ook last krijgen van cola, chocolade, suiker, thee, enz. Laat je die ook staan? Dan wordt je nóg gevoeliger. Dan zijn er weer andere voedingsstoffen die niet lekker voelen.
- Geen suiker, geen alcohol, geen tabak, geen vlees, geen bewerkte producten, geen toevoegingen enz? Daar word je heel erg gevoelig van.
Het vermijden van voedingsmiddelen die gevoeligheid oproepen, kan zo de oorzaak van hooggevoeligheid zijn.
Zoals het er nu uitziet ben ik van de overgevoeligheid voor histamine af. Ik heb al heel veel dingen gegeten en gedronken waar veel histamine inzit of die histamine vrijmakers zijn en totaal geen klachten gehad. Ik voel me een stuk beter! Bedankt!
8: Straling kan een oorzaak van hooggevoeligheid zijn.
Er zijn verschillende bronnen van straling. Aardstraling, wateraders onder je huis, de magnetron, de meterkast, een tv, je computer en je mobiel, bluetooth, wifi, G3, G4, GSM-masten, en ik vergeet er vast een paar. Ze geven verschillende soorten straling. Daar kun je gevoelig voor zijn. Het kan allerlei lichamelijke en psychische klachten geven. Het begint meestal met een gevoel van onrust. Stress dus. Je slaapt slechter. Dat geeft nog meer stress. Je vindt nergens rust, omdat de onrust in je lijf zit. Door die stress word je steeds gevoeliger, voor alles wat niet prettig voelt.
- Ik krijg steeds meer mensen in mijn praktijk die onrust in het lijf hebben die niet meer weg gaat. Ze voelen zich de hele dag gejaagd en uitgeput tegelijk. Stress dus. En daardoor worden ze steeds gevoeliger.
- Iedereen zit in straling. Niet iedereen heeft er last van. Mensen die er last van hebben wáren meestal al gevoelig. Door gezonde voeding, stress, trauma’s enz.
- Onderzoeken naar de veiligheid van straling kijken naar celbeschadiging en kankervorming. Als ze dat niet vinden is de conclusie dat straling veilig is. Maar er zou gemeten moeten worden in hoeverre straling stress en vermoeidheid geeft.
Stress door straling kan dus de oorzaak van hooggevoeligheid zijn.
9: Incarnatie als oorzaak van hooggevoeligheid.
De mensheid ontwikkelt zich. Wij mensen ontwikkelen ons ook individueel. Hoe verder je bent in je ontwikkeling als ziel, hoe zuiverder je energie is. Daardoor is je bewustzijn gevoeliger (sensitiever). En daardoor zijn je zintuigen gevoeliger (sensitiever). Dat noem ik dus hoogsensitiviteit. Dat hoeft geen probleem te zijn! Als je bewust en zelfbewust je leven leidt hier op aarde, dan is er niets aan de hand.
Maar veel zielen kwamen terug met idealistische bedoelingen. Zij willen licht en liefde brengen, zwakkeren steunen, milieu of dieren redden. Zij hadden het aardse leven een beetje onderschat. Zo lang je in de sferen bent, zie je het allemaal optimistisch. Maar als je eenmaal aan het lichaam gebonden bent, valt het tegen. Veel mensen zeggen dat ze helemaal niet geboren hadden willen worden. Dat klopt niet, volgens mij. Je hebt er altijd zelf voor gekozen. Maar het kan behoorlijk tegenvallen. Dit had je niet verwacht. Zo herinner je je het niet. Voor sommigen betekent dat: Spijt, teleurstelling, en dus stress vanaf het allereerste begin.
- Als je aan het leven begint met onwil en weerstand, dan schiet je in de stress bij elk klein tegenslagje.
- Als je al met tegenzin begint, en dan ook nog te maken krijgt met stress in de baarmoeder, in de kindertijd, door trauma’s of opvoeding, dan komt dat twee keer zo hard aan. Ook straling en voeding hebben dan een veel sterkere invloed op je.
10: Autisme is een oorzaak van hooggevoeligheid
Bij autisme is de aura groter dan bij mensen zonder autisme. Waarom? Kinderen met autisme ervaren de wereld anders. Ze zien meer details en zijn het overzicht snel kwijt. Ze zijn vaak sociaal onhandiger, omdat ze niet zo goed aanvoelen wat een ander denkt, voelt of wil. Communicatie met woorden gaat bij autisme ook minder makkelijk. Daardoor kunnen ze al vroeg een slecht zelfbeeld krijgen. Ze merken dat ze anders zijn en voelen zich buitengesloten of afgewezen. Kinderen met autisme denken vaak dat ze alles verkeerd doen, dat het toch nooit goed genoeg is. Bij andere mensen voelen ze zich dan niet op hun gemak. Volwassenen met autisme hebben hier dus hun hele leven al last van. Deze mensen zitten in een vicieuze cirkel: Steeds meer overprikkeling, steeds grotere aura. Een groot energieveld veroorzaakt hooggevoeligheid.
11: Hooggevoeligheid wordt veroorzaakt door angst
Als je angst voelt, dan voel je je onveilig, en als dat lang duurt kun je hooggevoelig worden. Veel kinderen zijn verlegen. Eigenlijk is verlegenheid een zachte vorm van angst. Verlegen kinderen vinden sommige situaties of mensen eng. Volwassenen reageren daar vaak op door een verlegen kind te pushen zich over die angst heen te zetten.
- Als je een enge meneer een handje moet geven
- Als je bang bent voor de dokter, en je moet de dokter zelf vertellen waar je last van hebt
- Als je bij vreemde mensen moet gaan spelen omdat je moeder ergens naartoe moet
- Als een volwassene een gesprek met je begint, maar je voelt dat je een beetje uitgelachen wordt
Hoogevoeligheid kan dus veroorzaakt worden door sociale angst of verlegenheid, maar ook door bijvoorbeeld faalangst, podiumvrees, verlatingsangst, angst voor straf. Op het moment dat je die angst voelt is je energieveld heel erg groot. Als zo'n angst vaak getriggerd wordt, dan blijft het groot en blijf jij continu alert. Dan ben je hooggevoelig geworden.
Als je weet wat precies JOUW oorzaak was, dan kun je daar iets aan doen.
En dat is veel beter dan leren omgaan met hooggevoeligheid. Als je weet welke beslissing je toen genomen hebt, en in welke situatie dat was, dan kun je dat ook oplossen. Dat wil zeggen, je kunt een andere benadering kiezen, je beslissing ongedaan maken en daardoor vanaf nu anders met moeilijke situaties omgaan. Lees hier hoe je dat doet.
Als autisme de oorzaak is van hooggevoeligheid, dan kun je de oorzaak moeilijk oplossen. Maar bij autisme werkt het verkleinen van de aura wel goed. (Tenzij visualiseren voor jou geen optie is)
Als je het zelf niet weet dan kan ik daarbij helpen.
Via jouw energieveld zie ik wat er gebeurd is, hoe oud je toen was, wat je daarbij voelde en welke conclusie je trok.
Wat er ook gebeurd is, we kunnen het oplossen.
Ook een beetje hulp nodig?
Maak dan een afspraak voor een consult. Tijdens een consult wordt je energieveld 'schoongemaakt', oude emoties worden opgeruimd en onderliggende problemen worden opgelost.